Powszechną tradycją podczas ślubu i wesela jest sytuacja, gdy para młoda daje swoim gościom fragmenty tortu weselnego do domu. Służy to nie tylko rozdawaniu słodkości na później, lecz także po prostu unikania sytuacji, gdy część tortu ulegnie zmarnowaniu. Problem w tej tradycji jest taki, że koniecznie trzeba wybierać odpowiedniego rodzaju pudełka na ciasta ślubne. Muszą one charakteryzować się kilkoma cechami. Jakie to cechy i jakiego rodzaju pudełko wybrać?
Jakie są cechy dobrego pudełka na ciasto ślubne?
Jak wiadomo, ciasto jest dosyć delikatnym produktem, który od nawet najmniejszego wstrząsu ulec może całkowitemu zniszczeniu. A o wstrząsy i uderzenia podczas jazdy samochodem nie trudno, dlatego też jest to najważniejsza cecha dobrego pudełka na ciasto ślubne. Drugą jest odpowiednia wentylacja takiego opakowania oraz jego całkowita obojętność wobec żywności. Innym słowy transportowane ciasto musi być dobrze wentylowane w czymś, co nie będzie wpływało na jego smak.
Jaki model najlepiej wybrać?
Powstaje jednak pytanie, czy takie cechy da się w ogóle połączyć ze sobą? A przecież pamiętać jeszcze trzeba, że nie może to być zwykłe plastikowe opakowanie, ponieważ pudełko na czysto ślubne musi charakteryzować się bardzo ładnym i eleganckim wyglądem. Czy takie coś w ogóle istnieje?
Jak najbardziej i jest nim opakowanie wykonane z kartonu. Jest ono stosunkowo tanie, lekkie, a także całkowicie ekologiczne. Spełnia oczywiście wszystkie wymienione wcześniej cechy, co powoduje, że jest to produkt idealny do tego właśnie zastosowania.